Pages

Tuesday, 16 August 2011

Gadis Berkaca Mata

Siapa kata perempuan kalau berkaca mata tak cantik? tak lawa? siapa cakap? Baik mengaku cepat.. Nak kasi penumbuk laju-laju.. Waaa.. emosi pulak aku hari ni. Sebenarnya tadi aku terbaca satu entry ni.. yang mengatakan perempuan kalau dah berkaca mata tu agak terhad untuk berfesyen. Agak kuno katanya! Pergghhh.. Ni nak marah ni. Mahu aku yang ayu ni bertukar jadi Hulk karang baru kecoh satu dunia. Masa tu terlopong lah korang...Polis pun tak boleh nak buat apa dah...=p






Berfesyen tak semestinya tak kuno. Dan kuno tak semestinya tak berfesyen. Macam mana tu? *entah..aku pun tak tahu..pening lalat.-.-" Korang nak tahu sejarah asal usul macam mana anak EN.MOKHTAR dan KAK YAT *akulah tu.. ni terpaksa bergantung hidup dengan benda yang ada cermin dua butir ni? Oke..baca ni sampai habis...




Masa aku darjah 6 lagi aku suka sangat tengok orang yang memakai kaca mata ni *orang terengganu panggil 'spek'. Nampak macam cool dan bergaya je.. Itu pandangan aku lah.. Setiap gadis/jejaka berkaca mata yang lalu depan aku pasti aku akan tilik spek mereka sampai tembus tau.. 'Oh..budak ni pakai spek bingkai hitam..bla..bla..bla.. budak ni pakai spek takde bingkai..bla..bla..' Macam-macam aku duk pokpek-pokpek kan sorang diri.. Kalau budak lelaki yang berkulit cerah tambah pula pakai spek berbingkai hitam.. mulalah hati aku berbisik 'Hensem wohh..!!!' Mata tak berkedip-kedip tengok.. muahaha.. Tapi dulu budak laki pandang aku pun tak hingin. Tembam macam anak gajah! Anak gajah lagi slim kott!

Sampailah naik ke sekolah menengah.. Lagi ramai yang memakai kaca mata tau! Pandang kiri budak pakai spek.. pandang kanan budak pakai spek.. kadang-kadang tu tak sempat nak pandang mana-mana pun..sebab budak depan aku pun pakai spek.! Aku masa tu bukan main jelous menggunung-gunung! 'Kenapa semua orang pakai spek nih! Tak aci lah macam ni! Aku pun nak jugak!!!' Aku ni agak jahil masa tu..ingatkan orang pakai spek untuk berfesyen atau menunjuk-nunjuk ke hape. *Se'mengom-mengom' manusia aku ni. Suatu hari tu aku pergi jalan-jalan dengan mak saudara aku.. Kebetulan masa tu saja buat-buat rajin baca buku dalam kereta.. Lepas tu mak saudara aku pun tegur 'Nak suruh rosak mata ke baca buku dalam kereta?' Aku pun terlopong seketika. 'Hahh?? Membaca dalam kereta pun boleh rosak mata ke? Mustahil lah.'.. 'Iye.. Membaca buku dalam kereta tak salah.. tapi kalau membaca buku semasa kereta tengah bergerak atau membaca dalam gelap..kedua-duanya boleh rosakkan mata.. Lagi satu.. Tengok matahari lama-lama pun boleh rosakkan mata..' Serius aku tak tahu apa masa tu. Mak saudara aku bagitahu barulah aku celik ilmu skit bab-bab mata ni. Jeng-jeng-jeng.. Tapi disebabkan keinginan aku yang menggunung lagi berapi-rapi untuk bermata 4..Itu semualah yang aku selalu buat.. Aku main laptop dalam gelap.. Membaca dalam kereta..Selalu tengok matahari.. *Membaca dalam gelap tu taklah..tak pernah buat lagi setakat ni... Tapi apa yang aku buat semua tu haramm tak menjadikk!!  Aku masuk kelas..ok je mata aku nih. Lagi terang dan jelas adalah! -.-".


Semasa aku Form2 dan kakak aku Form4.. Kakak aku mengadu kat ayah aku yang dia ada problem mata. Tak nampak apa yang cikgu tulis kat papan hitam katanya.. Lepas tu ayah aku ajaklah kakak aku tu pergi check mata..Masa tu satu family ikut. Termasuklah aku sekali. Menurut mereka memang kakak aku dinasihatkan pakai kaca mata pun.. Rabun diperingkat awal...Takdelah kronik mana... Tengah syok-syok tengok spek-spek dalam kedai tu tiba-tiba ayah aku panggil..'Na, nak check mata tak?' Aku bukan taknak..Memang menggunung tak tahu nak cakap lah.. Tapi aku rasa mata aku ni macam clear je lagi.. Tak terjejas apa pun.. Tapi disebabkan ayah aku dah excited nak suruh aku check sama aku pun pergilah kat bilik dia.. Perghhh!! Nak tahu apa.. The result is... 'Encik, mata si adik lebih teruk dari si kakak.'..  Giler terkejut badak! Mahu pengsan aku jadinya..! Bukan pengsan sebab sedih..tapi pengsan sebab gembira.!!! muahaha.. Akhirnya hasrat nak memiliki 2butir cermin lut sinar yang bertengket dalam genggaman aku.!Yipiii..
Ce wahhh.. kembang lobang hidung 10 hinci. muahaha..


Tapi betul kata orang tak kenal maka tak cinta! setelah seminggu aku pakai mende nih..siyes takde langsung perasaan cinta aku pada mende nih! Tak selesa langsung!!! Dah lah rasa macam ada mende tergantung atas hidung lepas tu pulak rasa macam ada burung terbang atas kepala..PENING! Menyesal seumur hidup aku weiyhh!!! lepas pada tu aku stop terus pakai mende nih..



Naik ke form3..aku terpaksa berjinak-jinak balik dengan benda alah ni. Maybe sebab kuat sangat menatap buku atau buku menatap aku... Al-maklumlah..nak PMR kenalah tunjuk rajin sikit..sampai bangun pukul 2pg. muahaha.. Terlebih excited nak exam kott.. =p


Tapi aku pakai mende nih masa nak pergi lab je.. Sebab masa dalam kelas aku suka duduk depan..Masa dalam lab je aku suka duduk agak terceruk. HEHE. Masa form4 aku tukar spek baru sebab spek yang lama dah agak kabur-kabur.. Tapi walaupun spek baru aku tetap jarang memakainya.. Alasannya mudah: TAK SELESA! ^_^


Naik ke form5 aku usha mak aku nak buat spek baru lagi.. hehe.. Tahu mak aku cakap apa.. 'Amboi.. mengalahkan orang tua-tua! tiap-tiap tahun nak buat spek baru...bla..bla..bla.. Macamlah dia tu lekat spek 24jam..bla..bla..bla..kalau nak spek baru kena pakai spek 24jam. LEKAT!! tak boleh buang-buang!' Hadushhh.. main bagi-bagi syarat pulak dah... terpaksalah den memakai spek 24jam. Nak beraks pun pakai spek lu tau! Haihhh.~

'Mata' ke 4 ni special skit.. boleh bertukar!!!^_^


(p/s: Setiap tahun 'kuasa mata' menaik..Dah berapa banyak carrot shaye makan...naseb baik arnab tak mati kebulur.. tapi tak juga turun-turun. T_T )



Menambah pahala di bulan RAMADHAN dengan INI dan INI. TQ:)


Sekian,

10 comments:

kisah gadis stay up late said...

hahhhaa..sy xberapa suke pakai spek tp memang kena pakai jugak nanti..aihhh..


dia ni ekcited pulak nk pakai eyh??hahaha..


terbaikk ^_^

Gadis Berkaca Mata said...

@kisah gadis stay up late
hadoii..sy pn skrg xsuke daa.. membazir duit je beli spek tiap2 tahun..-.-"

atien said...

HAHAHAHAHA..
mata sy x ckup cntik ke awk?

Gadis Berkaca Mata said...

@atien
awk kan bermata4 mcm shaye jugak..kalau mata awak tak santek..mate sy xsaantek jugak lah..kalau mata awak santek..mata shaye pn santek jugak! AUWW~ hehe^_^

faRHa@miSS Vio said...

huhu..dulu kite pon mcm awk...nk pkai spek mata... p lpas try pkai yg kwan punye..now kite tau nape Allah buat mata kite clear smpai skrg..sbb klau pkai spek tu 6t bulu mata lekat kat cermin sbb pnjg sgt n sgt pening...huhu...alhamdulillah

Asyikin said...

pakai spek nampak matured! ok bai! hihi

Gadis Berkaca Mata said...

@farha@miss vio..
betul3.. rase menyesal pn ade.. dh tu nak buat mcmne..dah jdi rabun terpakse redha je lah..hurm..^_^

atien said...

mata awk santek sbb mata sy santek..hehe..

*paham dop au..keh3

Gadis Berkaca Mata said...

@asyikin
betol2.. matured dan kemas. style gitu..*ce wahh^_^

Gadis Berkaca Mata said...

@atien
hehe.. pehe2.. matamu mataku jua..=p