Pages

Friday, 30 September 2011

Biasiswa JPA diumumkan...

GBM 1: Hari ni hari apa eyh? 
GBM 2: Hari Jumaat..
GBM 1: Berapa Hari bulan? 
GBM 2: 30 september... 
GBM 1: WHATTTT!!! Hari ni ke?? OMG..KETAQ!!!

GBM ni cakap dengan sape? Cakap sorang-sorang eyh?? Isyk! GBM ni dah giler ke.. 
Aissyhhh..Tak baik tau cakap kat kiter giler.. Tuhan marah lah.. Itu monolog dalaman GBM je. Takde lah sampai kiter nak teriak satu dunia.. Itu bukan sahaja giler..ni dah kira sekali dengan sawan dah tu.. muahahaha.. Kebetulan jam 12 tengah malam semalam aku duk kalut nak siapkan lab report optic. Maklumlah..pagi tu seharian aku outing. Pukul 10malam baru ingat nak balik. First time outing yang tersangat lah lammmaaaaanyaaaaa... Masa duk tengah buat lab report tu teringat kepada tarikh yang nak kena submit report tu kebetulan sama dengan tarikh biasiswa jpa diumumkan.. Mahu terketaq kepala otak den.



Mak aku siap kol tengah-tengah malam tanya.. dah check JPA ke belum.. Bukan main semangat mak aku. Terpaksalah aku bukak komputer di tengah-tengah malam yang hening untuk membukak laman web JPA.. Tapi still tak dapat. Depa tulis kat situ pukul 5petang baru boleh check. So, kiter tunggu esok lah yer.. dup-dap-dup-dap rasanya.. 


Malam bertukaq siang, siang nak bertukaq kepada maghrib...


Tepat jam 5.15petang aku sampai bilik. Tengok-tengok 3miskol bebbb. Siapa lagi kalau bukan mak aku. Ni dah sah-sah mak aku nak tanya pasal JPA. Aku pun telefon lah mak aku balik...


GBM: Hello, assalamualaikum..kenapa mak?
Mak: Dah check ke JPA?
GBM: Belum lagi..Baru je sampai bilik. Ni baru nak bukak laptop lah ni..
Mak: Mak pun tengah bukak jugak ni..kenapa mak nak chek ni tak dapat? Dah banyak kali mak cuba.. Tak dapat jugak.. *baguskan mak shaye. :)
GBM: Hahhh?? Tak dapat? Kejap.. Nanti na try chek..


5 minit kemudian...



GBM: Hello, Mak...
Mak: Hah..Macam mana?? dapat tak??
GBM: Kejap ye mak.. Na kasi 3G dengan mak. Baik punyerr...hehe


Mak: Apa ni?? Depa tulis apa? Tak nampak ni. Awat depa tulis tulisan haluih lagu nih. 
GBM: Isyk. Mak tak payah lah baca yang panjang-panjang tu.. Baca yang tulisan hijau tu je..
Mak: Jap.. Ba Ro Jim Alif Ya Alif... Alhamdulillah...*aikk?? ada tulisan jawi ke kat situ? Aku yang buta ke..atau mak aku yang ada dwipenglihatan.. sampaikan boleh terbaca jawi?? haihhh..pelik nih. -.-"
GBM:  Alhamdulillah mak.. Na berjaya jugak dapat JPA. hehe.^_^


Yeah!!!! Dapat JPA!!!!! Terloncat-loncat aku dalam bilik sorang-sorang. Nasib baik bilik aku takde orang. hehe.. Roomate aku takde dye pergi campaign.. Kalau tak habis pecah keayuanku nanti. muahahaha.. *hipokrit punyer orang betol lew aku nim. muahaha.. Terima kasih abang2 dan kakak2 JPA! Abang2 dan kakak2 JPA tahu tak? Shaye kan... shaye buat keputusan berani mati betol... Shaye fiikir shaye hebat..Biar result shaye tak sehebat mana pun. Shaye tak mintak langsung ptptn atau sebarang pinjaman lain.. Mak shaye cakap tak payah mintak.. Jadi shaye letakkan harapan 100% kepada JPA taw. Siang malam shaye doa agar shaye terpilih menjadi salah seorang daripada yang terpilih itu. Dan akhirnya shaye berjaya jugak mendapat apa yang diinginkan oleh pelajar-pelajar 'perantauan' seperti shaye ni. Dan ternyata 'MIMPI shaye di pagi hari' telah menjadi realiti....



Terima kasih yer abang2 dan kakak2 JPA. Hanya tinggal 4lagi 'mimpi' shaye yang belum shaye kecapi.. Abang2 dan kakak2 JPA jangan lupa doakan kejayaan shaye yer.. Doakan agar GBM anak EN.MOKHTAR dan anak Kak Yat ni sentiasa rajin dan ingat kepada DIA YANG SATU....amin..




(p/s: bukan 3G betul2 pun.. tokok tambah cerita je tu.. muahaha.. Mak aku tak reti nak 3G. Aku cuma bergayut sambil membaca satu-persatu apa yang tercatat pada skrin komputer..hehe..CHILL BEBB!!!~)

Last word...'Alhamdulillah...' 


Sekian,

9 comments:

POP said...

wah!! thniah :D me also got but not jpa :)

Gadis Berkaca Mata said...

ye ke.? tahniah!:)

Bell said...

eksaited mak ye,..tahniah jua yer :)

Gadis Berkaca Mata said...

hehe.. trima ksih. :)

SoLy SoLicious said...

Alhamdulillah..Tahniah ye..:)

Random said...

Salam akak GBM... Harap akak perasan comment ni hehe. Ni agak banyak gak soalan ni
1. Akak apply JPA masa bila ye?
2. Pointer berapa baru lepas dapat?
3. Semua students opto memang akan dapat offer ke?
Btw, saya student asasi palam yg tengah confuse nak apply apa untuk upu nanti. Rasa macam best la pulak opto walaupun selama ni tak pernah terfikir pon. Thanks akak :)

Random said...

Alamak saya lupa lagi satu soalan. Sebelum dapat biasiswa tu, mmg kena pakai duit sendiri lah ye? Saya ada baca opto guna jumlah duit yg sangaaaaaat banyak sbab kena beli buku2 & instruments sendiri

GBM said...

Wsalam.. wahh.. banyk betul soalan yer. Insyaallah GBM cube jwb stakat yg tahu.
1. Akak hanya boleh apply jpa hanya selepas keputusan upu diumumkan. Sbb jpa bg amount bgantung kpada kos dan u yang kita dapat.
2. Insyaallah kalu tak silap 3.7 dan keatas dh lepas dah.
3. Stakay ni semua student yg apply jpa batch akak alhamdulillah smua dapat.

GBM said...

Ala... sekejp je gune duit sendiri.. lepas pada tu tak payah dah.. sbb abg jpa sudi nk taja. Hihi. Yup,opto ni kene berkrbn skit bab2 duit sbb nk kene beli alat tu..alat ni.. jiwa kene sentiasa ikhlas br lah rasa seronok dengan bidang ni. Insyaallah duit untuk makan minum masih cukup.