Pages

Wednesday, 31 December 2014

Pengakhiran 2014

Beberapa jam daripada sekarang tirai 2014 bakal dilabuhkan. Semoga peristiwa yang berlaku sepanjang 2014 menjadi ikhtibar buat kita semua. Ramai yang menggelar 2014 tahun kesedihan buat Malaysia dengan pelbagai musibah yang melanda. Peristiwa kehilangan MH370, MH17, peristiwa banjir besar di pantai timur dan kehilangan pesawat Air Asia banyak menumpahkan air mata ramai insan diseluruh pelusuk dunia. 

Moga ujian yang melanda membuatkan kita sentiasa dekat dengan Pencipta. Jangan sesekali dipersiakan senjata kita yang paling hebat. Senjata yang paling tajam dan percuma yang dianugerahkan Allah buat seluruh hambaNya iaitu DOA. Moga ujian ini menguatkan ikatan ukhwah kita. 

"Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu mengenai Aku maka (beritahu kepada mereka): sesungguhnya Aku (Allah) sentiasa hampir (kepada mereka); Aku perkenankan permohonan orang yang berdoa apabila ia berdoa kepadaKu. Maka hendaklah mereka menyahut seruanku (dengan mematuhi perintahKu), dan hendaklah mereka beriman kepadaKu supaya mereka menjadi baik serta betul.(Al-Baqarah Ayat 186)

Hati turut terhiba mengenang betapa banyak kenangan, betapa sarat hati ini menanggung rindu. 19 Mac 2014. Tarikh dimana aku kehilangan insan bergelar roomate, orang yang sentiasa menemani tidurku. Saban malam termimpi mimpi si dia. Ya Allah, rindunya. Tapi aku bersyukur dihari hari pengakhiran dia, Allah izinkan aku untuk rapat dengannya. Pergi ke kuliah bersama sama, makan bersama sama, pernah jadi patient untuk clinic contact lens semester lepas, solat bersama sama dia imam aku makmum, outing bersama sama teman aku beli terjemahan al quran seminggu sebelum beliau pergi. Sampaikan ku lihat bait bait suci Al-Quran ku terpandang wajahnya. Masih teringat lagi saat diri terleka dengan urusan dunia dia menyapaku, "Nak solat sekali tak?"// "Eh, ana dah dhuha ke belum? Tak nampak dhuha pun lagi hari ni." Tanda tanda positive yang dia tunjukkan membuatkan aku tersenyum. bahagia.
Semuanya berlaku terlalu pantas. Terasa baru semalam aku bergurau senda meluah rasa berkenaan isu crush. Tup tup semasa aku sedang meeting persatuan aku dapat tahu dia sedang tenat di icu. Sampai aku tak tersedar aku jatuh pitam atas seorang sahabat. Allahu beratnya menerima perpisahan dunia.
Moga kekanda Nur Hidayah ditempatkan dikalangan orang orang yang beriman. Al-Fatihah.


Tahun 2014 juga memperlihatkan diri ini semakin berani untuk berdikari. Merantau ke setiap pelusuk hospital di selangor semata mata demi sebuah ijazah. Oh ya. Clinic semester ni kami buat secara induvidu, no longer partner. Satu orang patient satu orang student yang akan check mata. Dengan pemantauan supervisor. Alhamdulillah, seronok bila kita check mata orang, mereka memberi reaksi yang sangat membina. Dan, lepas check mata secara induvidu ni terasa lebih confident nak mengadap dunia luar. Kalau tak masa semester 6 aku selalu pilih pilih part. Kalau nak amek case history memang haram jadah selalu nak elak sebab tak suka soal orang, so aku bagi partner aku buat case history. Discrimination part-step detected! hihi. Tapi semester 7 semua self independent. Nak tak nak aku kena buat. Dan Alhamdulillah. I did it!
Sampaikan partner sem lepas tanya,

"Macam mana clinic sem ni, best? Boleh dah nak buat case history sendiri?"

haha. senyummmm. peace!




antara feedback patient yang di abdikan di insta. 


Esok dah nak masuk 2015. Wishlist dan doa masih sama seperti yang telah berkurun tertulis dibahagian sidebar. Moga ada antara wishlist tersebut tertunai untuk tahun 2015. InsyaAllah. Aameen.


Selamat tahun baru.
Semoga iman dan amal sentiasa bertambah seiring dengan pertambahan usia.


All the best to all university student.
yang sekarang sedang berjihad dengan peperiksaan akhir semester.
"Allah Yuftah Alaikum" 
Semoga Allah membuka jalan bagi kamu.

tak terkecuali diri ini.
Sempat update blog bila jadual exam antara paper gap setahun. haha.
padahal yang setahunnya besok!
Hari ahad ni next paper kamik. doakan ya!

button badge cenderahati untuk patient clinic sem7.
InsyaAllah sem 8 nanti pun ada jugak. =))


Sekian,

2 comments:

Nurfatin Atikah said...

baru ternampak post ni, hehe..
2014 dah lepas, moga 2015 kita menjadi lebih baik.. insya Allah, jika tiada aral melintang, akan ke Terengganu tahun ni, hehe :)

Gadis Berkaca Mata said...

isyk. cik vip kte ni. dah habis exam baru nak bace blog kite.
amboii. xhabis2 impian dye nak gi trgn. cukup 44x ni jadi kenyataan terkejut pulak fatin karang. haha.