Pages

Thursday, 12 November 2015

Fulltime optometrist

Alhamdulillah. Pejam celik pejam celik kini aku dah masuk bulan ke3 bergelar Optometrist di salah sebuah optical shop. Pengalaman? Alhamdullillah berjaya menukarkan aku jadi aku yang baru. Lebih banyak senyum lebih banyak cakap. Tapi aku perasan kalau aku cek mata orang tua lebih bagi respond positive sebab kalau cek mata orang tua ni dia selalu ada je nak cerita.
"Dokter kebelakangan ni saya rase mata saya pedih pedih.."
"mata saya berair la doktor."
"Doktor duk mana?"
"Dah kawen belum ni?"
"Jadi menantu saya nak?" Eh eh.


Walaupun dah berjuta kali aku cuba explain doktor dan optometrist adalah dua kerjaya yang berbeza. Asal boleh je la pakcik makcik ye. Tapi kalau cek mata orang muda muda sebaya dengan aku kebanyakannya pemalu. Aku tanya dia jawab slownye lahai. Tapi ada juga customer yang terlebih "hyper". Sampai soalan personal pun ditanya. Kalau soalan personal aku lebih gemar untuk senyum. Ada juga yang bertanya kerje partime ke? Mungkin sebab wajah muda belia kot. Cet. Perasan dah GBM ni.


19 september lalu genap ulang tahun kelahiran aku yang ke 23. Tua dah. Layak bergelar makcik makcik dah aku ni. InsyaAllah tak lama lagi impian bergelar makcik bakal tercapai, hehe. Alhamdulillah. Sedih gak ah time birthday haritu dah lah kene tinggal mak ayah pergi kenduri kawen spupu dekat KL. Kerja pagi sampai malam. Balik kerja 11malam bukak peti ais makan kek krik krik dekat rumah sorang sorang. Minggu depan lepas tu. Geng geng makcik makcik GR, datang melamar GBM tengah tengah surve customer. Terlopong aku depan customer. Gelak customer. Haha. Terharu sebab first time dapat bunga. Tapi bunga tu dah jadi arwah dah sebab dah kering. Waaa. Pasni GBM konvo takyah la bagi bunga hidop. Bagi bunga mati je la. Boleh kekal lama. Gittteww. Tapi konvo UITM tahun depan. Sabor je lerrr...



BFF surprise belated birthday time kerja
 tengah tengah duk busy serve customer.


Bila dah masuk bulan ke3 ni aku rasa macam sesuatu yang kurang la pulak. Rasa macam serba tak kena. Mandi tak basah, tido tak lena, makan tak kenyang. Haaa.. macam tu la lebih kurang. "Nak naik pelamin agaknye ni." Hish. No no. Jangan salah anggap. Aku suka kerja aku sekarang. Staff baik baik suka belanja makan, banyak tolong ajar aku tentang sale. Tapi Kerja aku sekarang tak banyak aplikasikan apa yang aku belajar. Cuma buat basic refraction dan sedikit consultation berkaitan permasalahan. Kurang aplikasi clinical. Macam slit lamp, fundus... Jelous bila ada classmate wassap tanya aku soalan clinical yang mantap mantap. Teringin pulak nak menghadapi real critical thinking environment. Ewah. Time clinic masa di UiTM dulu ketaq lutut handle kes pelik pelik. Haha.




GBM tak minat sambung master ke? Minat tak minat... hurm. Adalah jugak terdetik. Tapi biarlah sekarang aku dalam misi melombong emas pengalaman banyak banyak dulu. Aku baru tahu seronok rupanya perasaan dapat bagi sebahagian gaji pada mak ayah. Maklomlah orang first time keje. Tak penah buat partime, habis degree terus buat fulltime. Alhamdulillah. Setiap hari memberi pengalaman yang berbeza untuk aku. Mungkin harini customer ramai sampai lunch pun tak sempat. Mungkin esok customer takde langsung yang datang sampai menguap sejuta kali kebosanan. Semuanya mengajarkan aku tarbiyah sabar. Senyum dan terus senyum.

  
The Optometrist. Training product session 2.

Sekarang kedai aku sedang buat jualan Akhir Tahun. Murah murah murah.
Boleh datang bagi sesiapa yang tinggal berdekatan daerah kuala terengganu. :)


Sekian,

2 comments:

IZMEL AZIM said...
This comment has been removed by the author.
Gadis Berkaca Mata said...

@IZMEL biasenye ditentukan oleh pengalaman bekerja. fresh graduate starting salary is about 2k++ depend on shop outlet. Ada kedai dah kasi 3k starting gaji. Kene rajin sikit buat sale. InsyaAllah boleh dapat side income lebih skit untuk anak bini. hihi