Pages

Saturday 12 March 2016

Ketupat Sotong

One of my favourite things. Sebenarnya dah lama sangat aku mengidam benda alah ni. Aku pun dah lupa bila last aku makan. Lama sangat dah aihh. Satu hari tu ternampak member post dekat facebook. Menjejeh jejeh bagaikan seorang wanita mengandung yang mengidam... OVERRRR!


So beberapa hari lepas aku pun pergilah survey sotong dekat giant. Aku tak reti pergi pasar sorang sorang. Maafkan patik. Kalau penjual tu nak tipu aku bagi ikan fresh padahal tak fresh pun aku percaya. Wallahi aku takde ilmu pasal pemilihan makanan segar untuk dimasak. Kalau mak aku suruh beli ikan segar dekat giant ni... aku sendiri kompius. Ikan segar tu mana nak tahu? Mata merah ke mata putih? Kesudahnya buat buat lupa nak beli. haha.


Balik dari giant google resepi 'Cara cara membuat sotong sumbat aka ketupat sotong.'
Aku taknak caras resepi orang letak dekat blog aku. Nanti digelar plagarism tak berhemah. So kalau korang pun teringin nak makan boleh lah google. Semua dihujung jari je sekarang. *kenyit mata*


So apa point GBM post entry ni??? Pointnya aku nak bagitahu... aku tak reti masak. Dulu mak selalu tekankan blajar sampai pandai. So aku blajar je lah sampai pandai sampai lupa nak masuk dapur. huhu. Bila dah tua bangka ala ala makcik makcik dan customer semua panggil aku kakak takde dah panggil adik manis comel loteyy. haha. barulah insaf menyesal kecik kecik dulu malas belajar masak. Better late than never, right?


Tadaaa. Percubaan pertama yang amat memberangsangkan. *Big applause* Sebab aku dah rasa satu dan hasilnya menjadi...dengan beraninya aku bawak ke tempat kerja untuk dikongsi kejayaan aku yang tak semegah. Aku cakap dekat mak aku yang aku berjaya masak ketupat sotong. Mak aku pulak was was tanya balik.. "Menjadi ke dokkk?" Isyk. menyesal pulak pergi cerite. 

Mungkin mak aku rasa aku tak reti masak pulut dia kot. haha. Memang aku was was jugak macam mana nak pastikan pulut dalam perut sotong tu benar benar masak. Aku pun google laaa. Beras pulut tu kalau nak cepat masak.. Kena kukus dulu separa masak. Pengukus rumah aku lobang besar besar. boleh jerlus beras dalam pengukus tu. So aku guna ikhtiar pakai penapis sayur besi lalu digunakan sebagai 'orang tengah' antara periuk dan penutup periuk. hahaha. Critical thinking applied here! 


Nyum. Nanti ada rezeki lebih aku borong sotong banyak banyak nak buat lagi. InsyaAllah. Sekarang aku pun tengah pikir aku suka makan apa lagi eh. haha. Sekarang aku tengah diet. Due diet esok dah tapi berat tak berapa nak turun pun. hadoiii. bikin picit kepala betul. 


Girls out there... If people said... "Perempuan belajar tinggi tinggi tapi sayang tak reti masak." Jangan sedih. Dunia sekarang dihujung jari kita semua. Bukak fon dan search menu sedap sedap. Sekali bukak langkah di dapur... Makcik sebelah rumah pun terkedu terus nak buat menantu. Ecehh. 


Sekian,

1 comment:

Nurfatin Atikah said...

dah start belajar masak, ada maknaaa ni.. :p