Pages

Sunday, 24 March 2013

RGP lens

Third week of contact lens clinic.. we had learn a new thing. Something more scary that previous lab which i had update before, here. Kalau minggu lepas kami belajar cara-cara pakai soft contact lens, minggu ni kami belajar pakai hard contact lens. HARD lens. Atau nama glamour Rigid Gas Permeable (RGP) contact lenses. Yang mana membuatkan kepala lututku mula terasa longar, tak mampu untuk berdiri. hidung dirasakan tersumbat tak mampu lagi untuk bernafaz. Bukan takot, tapi seram!


Masuk je lab awal-awal lagi  lecturer bagi warning.. 

"Kalau lens jatuh ke lantai, semua orang freeze. Tak boleh bergerak dari tempat asal. Kena cari jugak lens sampai jumpa. Sampai jumpa! kalau tak jumpa 1 kelas tak boleh balik."

Gulpp. Tapi kenapa Madam?

"1 lens berharga RM300. Kalau terpijak, pecah.. satu kelas kene bayar ganti rugi."


Botol yang cenonet ini berharga RM300. 


 

Masa partner lab nak pakaikan RGP lens, sumpah seriau habis satu badan. Menggigil-gigil. Lagi-lagi bila kawan jerit.. "Sakitttttt..sakitt!!!" Allahuakhbar.. permudahkanlah segala urusan kami. 



First timer yang pakai RGP lens memang ambil masa yang terlalu lama untuk adapt. Mata tak boleh bukak selama beberapa minit.. Itu perkara biasa. Mata berair dengan banyaknya.. Itu jugak perkara biasa. tapi itu tak bermakna aku nangis okeyh. Lens yang keras dan kuat mencengkam mata menyebabkan mataku excessively mengeluarkan airmata. Secara tidak sengaja.

Left eye where the RGP lens located.
Cara pemakaian RGP lens masih sama dengan Soft Contact Lens cuma yang bezanya.. RGP lens terus dilekapkan pada mata hitam bukan lagi pada conjunctiva (mata putih). 

Nak belajar pakai? Jom tengok video dibawah ni. Cara pakai dan cara nak buang RGP lens. 


Sekian,

5 comments:

❤ Si Budak Vanilla ❤ said...

seramnye. .hehehe :D

Nurfatin Atikah said...

rasa macam dah tak nak buat lagi, tapi skill test nanti perlu.. huhu.. good luck! :)

eimah siti said...

untuk apa pkai RGP ni? apa kelebihan dia dengan soft pnya?

Anonymous said...

Saya pakai RGP...memang first 2 weeks terseksa....tapi once dah adapt, no problem, skrg ni pakai dah biasa dah...kelebihan dia dari soft lens, yg paling penting sekali vision...vision pakai RGP ni sharp and crisp, soft lense mmg kalah...kedua, dia tahan lama, 1.5-2 years, so hanya perlu tukar lepas dua tahun....3 dia bleh dibilas hanya dengan air paip, tapi sebelum disinfection la, sblom pakai kena bilas dgn saline....4 long run jimat berbanding soft disposable lens sbb hanya tukar 2 tahun sekali walaupun harga sepasang mahal, tapi utk 2 tahun berbaloi...5 dia bagus utk kesihatan mata sbb saiz kecil jadi oksigen bleh sampai ke mata dgn lebih mudah, dan membenarkan tears exchange lebih kerap. Material dia pun lagi oksigen permeable dari soft lense. Dia tak melekap dekat mata, dia hanya terapung atas permukaan mata kita, dimana antara mata dan lens adalah air mata, so setiap kali kelip dia akan turun naik, benarkan oksigen melalui mata....6 dia tidak menyerap air sbb dia keras, maka risiko jangkitan kuman adalah jauh lebih rendah....7 kita bleh simpan rgp secara kering, xperlu nak rendam2 sbb dia xperlukan air.....banyak lagi kelebihan, tetapi sbb apa soft lens lagi popular, sbb selesa, senang adapt, xyah tunggu berminggu-minggu utk rasa seselesa mcm saya pakai skrg, and RGP mahal. Tak semua kedai Opto prescribe rgp, hanya yg pakar saja layak sbb banyak test perlu dilalui. Tapi dah pakai lebih dua tahun, masih lens yg sama, blom tukar, so far tiada masalah....oh lupa satu lagi lens saya boleh pakai bawa tidor dan paling selamat sekali utk pakai bawa tdo....harga pun selamat laa RM1XXX sepasang tetapi berbaloi...

Gadis Berkaca Mata said...

@anymous
*clap hands* yap i agree with u. the way u talk like expert optometrist. but i still not agree dgn basuh pakai air paip. its not the best way. kalau belum darurat kalau boleh elakkan. sbb lens tu kte nak pakai dalam jangka masa yg lama. so proper handling is a must. =))