Pages

Saturday, 25 April 2015

Kisah gadis astigmatism (silau)

Tersebutlah kisah seorang gadis yang sedang menuntut di salah sebuah IPTA di Puncak Alam. 


Semalam merupakan hari presentation case beliau. Presentation case yang menarik sepanjang 8semester keberadaan beliau dalam bidang Optometry. Dengan segala preparation telah dibuat, bermula dengan cari case yang menarik, rujuk jurnal jurnal yang berkaitan, rujuk supervisor clinic, rujuk mak untuk tanya pendapat baju mana yang sesuai *ini part paling penting. sebab mak beliau orang pertama yang paling jujur kritik cara pemakaian beliau.* Kadangkala beliau sendiri pun pedih nak menerima hakikat. haha. 

Maka hari yang ditunggu tunggu pun tiba. Slide diprint untuk tatapan kesemua para panel. Kaca mata dibuka digantikan dengan spherical soft contact lens. Hari special untuk semester 8 maka penampilan pun perlulah special katanya. hehe. 

Ditangannya tergengam kemas hardcopy slide yang diprint untuk rujukan. 

Bismillah... 

"Assalamualaikum and good evening to all audience. My name is Nor and today I will present about the Correction of High Astigmatism with LASIK."


As a introduction I will introduce the definition of astigmatism.. Mata dikecikkan untuk mengadap slide ditangan. "Alamakkk, tak nampak satu apa perkataan ni. Asssudahh!!!" Kesudahnya terpaksalah si Nor berpaling sedikit kebelakang untuk mengadap slide yang besar dihadapannya dari awal sehingga pengakhiran. Alhamdulillah, berjaya disudahi presentation dalam masa yang ditetapkan. 


Beli sangat contact lens tanpa astigmatism gara gara nak jimat duit. Toric contact lens (contact lens untuk orang yang ada silau tinggi) harga RM80++, harga untuk Spherical contact lens (contact lens tanpa silau harga RM50 je.. Padan muka. Dari dulu lagi si Nor ni duk mengadu pakai contact lens tapi no. plate kereta pun tak nampak, muka orang yang duk melambai tangan 6meter dari dia pun dia tak nampak. Bukannya si Nor ni tak pernah pergi Aftercare contact lens clinic. Dah pergi dah. VA with current contact lens just 6/36 okeh. Boleh kategori orang low vision dah ni. haha. 

Definition of Low Vision:
Visual acuity less than 6/18 but equal to or better than 3/60 in the better eye with possible best correction. 

Rasa nak tergelak je lepas habis present. Rasa dah berlatih dah awal awal pakai slide yang diprint tu. Ok je. Nampak jelas je. Tapi bila dah sampai depan masa nak present. Lupa pulak lampu dewan kuliah bahagian depan lampu dim... Kesudah tak nampak apa. Adoiii. *Tepuk kepala*



Gambar kiri: improper correction of astigmatism patient perceive image.
Gambar kanan: Proper correction of astigmatism patient perceive image. 


Buat yang ada astigmatism more than -0.75D, anda digalakkan untuk mendapatkan correction yang sewajarnya ye. Jangan jadi macam si Nor ni. Kesian dia tak nampak slide yang dia sendiri yang print. Padan muka. Haha. *tak habis lagi rasa nak gelak ni dari semalam.*


Soalan bonus: mana satukah si Nor?

Sekian, 

1 comment:

cha ᶫᵒᵛᵉᵧₒᵤ ♥ said...

Contact lens Rm80++ tu nama kedai apa sis?