Pages

Tuesday, 18 August 2015

Pengakhiran Semester 8

ALHAMDULILLAH
ALHAMDULILLAH 
ALHAMDULILLAH

Jumaat lalu baru sahaja menerima result terakhir selaku pelajar tahun akhir ijazah sarjana muda optometri UiTM. Dengan ini secara tidak langsung telah satu langkah kaki berada didewan konvo. Ewah. Tak sabar sabar GBM ni. Padahal konvo bulan 5 tahun depan. UiTM sedang tarbiyah sabar untuk anak anak graduan, moga dapat melahirkan tenaga pekerja yang super penyabar. Husnuzon. 


Tahniah buat semua rakan rakan kerana kita semua telah berjaya mengharungi 8 semester dengan penuh suka dan duka. (apesal ayat aku macam skema giler ntah) *Lap-lap airmata. Teringat balik memori memori diUiTM. Pengalaman repeat paper, pengalaman berusrah, pengalaman lepak library? *Maaf. Masuk UiTM aku bukanlah seorang kaki library. Boleh kira dengan jari je beberapa kali aku lepak lepak akademik dekat library. Library sejuk dia sampai bergetar dasyat tulang rusuk kiri kanan atas bawah. Sebab tu aku suka spend time dekat bilik belajar ataupun bilik je, suhu suam suam kuku je baru berjalan otak. hehe. 


Terima kasih buat keseluruhan tenaga pengajar Optometri UiTM yang sangat osem. Lecturer semua muda muda, baik baik dan mengenali baik nama nama kami semua. Walaupun kami satu batch paling ramaiiii. Siap ada sesetengah lecturer yang tahu tentang penyamaran nama GBM aku. Malu la jugak tengah tengah tahan lift pakai kaki macam gengster jalanan mane tah. Lecturer sound "Amboi GBM, tahan lift pakai kaki kamu ye." Terbeliak bijik mata aku, bukan sebab kena sound tapi sebab beliau panggil aku GBM. Merah belacan muka. haha. Ada sekali tu masa kitorang gadaikan waktu cuti final semester 7 stay UiTM untuk settlekan thesis, para lecturer blanje kitorang makan nasi arab, pizza, cake secret resepi dengan alasan "Kesian kamu tak dapat bercuti, ni kiranya penghargaan buat kamu yang sanggup bersengkang mata siapkan thesis." Ya Allah, aku rasa rugi tak rakam video detik detik tu. Nanti boleh tengok balik betapa suwitnya lecturer lecturer aku ni. 


t
Terima kasih buat orang yang paling rapat dengan aku daripada semester 1 sampai semester 8. Yang sampai sekarang tak jemu baca blog aku. Sapelagi kalau bukan cik VIP tu. haha. Sian dia selalu kene kacau, nak nak berkenaan research. Orang kuat disebalik acknowledgement hardcover FYP aku, dia lah. Juga buat FYP mate yang paling best aku rasa. Bagi komitment 100 peratus. Walaupun ada kekandang waktu untuk kitorang berdiskusi agak limited memandangkan masing masing group lain lain. Sorang A, sorang B, sorang C, sorang D. Setiap kali nak jumpa satu minggu mesti tak cukup korum sebab mesti akan ada salah sorang yang posting di hospital. Tapi yang aku prasan advantage FYP mate lain lain group is nanti mudah nak mintak tolong hantarkan draft FYP kalau salah satu group pergi hospital posting. Sebab minggu nak submit draft FYP boleh jadi tetibe boleh berubah ubah. Macam hari tu aku tak sempat print, mintak tolong diorang print dan submitkan. Tq koranggg! 




Rakan rakan yang lain pun samaaa. Kak nani yang banyak tumpangkan kereta, Syamerra yang selalu jadi driver time posting, Fadh yang selalu pinjamkan kereta. Rakan yang tolong carikan subject untuk thesis, untuk clinic, junior junior yang sanggup jadi patient demi menolong para senior. Rakan USM yang rajin betulkan grammar. Tanpa rakan rakan dan junior junior siapalah kami warga senior ni untuk siapkan full thesis dan penuhkan logbook clinic.


Buat junior third year yang bakal menghadapi alam final year. Satu je nasihat daripada akak GBM, semoga bijak menangani stress. Alam final year tak semudah yang disangka, dan tak sesukar yang disangka. Macam aku jadi sukar sebab aku sangat failed untuk menangani stress. Pastu demam, sakit kepala, hilang suara. Padan muka. Stress aku bukan sebab kerja banyak. Stress sebab kena tanya banyak soalan masa hospital posting. haha. Kelakor molek. Orang lain pergi posting bertenang watlek watpis je. Aku paling anti hospital posting sebab tu setiap kali posting demam. Logbook aku dah pastikan sesudah clinic, petang atau malam tu wajib siap dan terus mintak tanda tangan sv esokkan harinya. So hujung minggu boleh la tenangkan diri buat writing thesis.


Tahniah buat rakan rakan yang dah kerja. Wallahi kalian sangat rajin. Respect la sanggup gadaikan raya dan mula kerja. Tabik springgg. Aku patut dah start 1 ogos haritu lagi. Tapi disebabkan kerajinan melampau dan mood raya masih mekar dihati maka dtangguhkan ke 1 september. Alhamdulillah, berkat doa mak ayah dan orang orang tersayang dapat offer kerja dekat sangat dengan rumah. Alhamdulillah. Semoga tabah ye GBM. Cuak gak ni nak menghadapi dunia pekerjaan.



Sekian,

2 comments:

Nurfatin Atikah said...

thanks for mentioning me, wlupun vip dh berkubur, bila dgn gbm, terasa spt vip wujud lagi, hehe ;)

Gadis Berkaca Mata said...

That remember me on how i recognize ur blog for the first time. Hihi. Selamat bekerje