Pages

Saturday, 18 August 2012

Hari Raya Se-simple Mungkin!

Alhamdulillah.. pejam celik-pejam celik dah sebulan kita ditarbiyahkan dengan kedatangan bulan Ramdhan. Kini, takbir mula bergema disetiap pelusuk kampung menandakan tibanya kedatangan Syawal. Orang kampung dah berlumba-lumba membaling mercun. Aku baling rumah kau. Kau baling rumah aku. Ber-deshung-deshung! Last-last.. mercun kemana. raya kemana. Haihhh.. Tak mo.Tak mo. Tak mo.

Tidak lupe jugak jiran-jiran perbuking.. Semua pakat duk post-mengepost. tag-menge'tag'. Macam-macam style. Ada yang berpantun. Ada yang bersyair. Ada yang bersajak. Fuhhh.. class-class depa nih. Kagum aku. Mesti depa ni tergolong dalam golongan bakal sasterawan terhebat negara satu hari nanti. Aku pun tak mampu buat macam depa nih. Tapi dah depa dah semangat kerah keringat nak wish takkan aku nak membuta tuli pura-pura tak on9. pura-pura tak perasan apa yang ditagkan. Itu kejam namanya. So aku pikir-punya pikir.. Isk. kalau post gambar.. macam malas pulak nak edit. Kalau berpantun.. macam malas nak cari idea susun penghujung ayat. Kalau wish Selamat Hari Raya je.. macam tak adil plak. Depa penat-penat karang essay tag kat aku. Takkan aku wish sepatah tu je. Aku pun kecik ati kalo orang buat kat aku macam tu. Pikir punya pikir... -.-"


.................
................
...............


..............

............


Nah! Hasil kreativiti setelah 2minit pikir. Print screen lepas tu tag kat semua kawan-kawan. Hihihi.. Saya memang tak berapa pandai berpantun.. juga tak berapa pandai nak mengarang ayat... hurm.. kedit ade tapi malas nak taip. hehe. Saya lebih suka menaip pakai keyboard dari menaip pakai keypad. Sebab keyboard pakai banyak jari. Keypad pakai satu je. Letih. -.-"

Terima kasih jugak kepada jiran tetangga yang tinggal berdekatan rumah aku. Anda berjaya menerujakan saya yang tak berapa sihat ni untuk keluar rumah. Berdeshung-deshung. Bunyi bunga api yang besar melambung-lambung tinggi di langit malam. CANTIK SANGAT! Ramai pulak tu yang pasang. Aku toleh kanan sebelah kiri pun bunyi. Aku toleh depan sebelah belakang pun bunyi. 

Ayah: Ramainye orang pasang bunga api.
Adik: Doh bakpe ayoh dok pasang tek umoh kita? Baru comey rumoh kite.
Ayah: Uuiihh.. Wakpe nok pasang teknye. Bazir je. Kite tengok hok orang pasang doh lah. Kekgi kite pasang kite pun tengok jugok. Dok ke same je? 

Muahahaha.. tersenyum kambing aku dengar dialog antara ayah aku dengan adik aku. Takpelah tak boleh main bunga api hok berdeshung-deshung tinggi tu pun.. Kite main bunga api hand-by-hand je ah. Main bunga api hand-by-hand best lagi. Boleh gerak-gerak. Nak buat bulat-bulat boleh. Nak meloncat-loncat boleh.. Nak buat kuak lentang pun boleh. Free style! 

Main punya main. Tetiba adik aku senyap. 

Aku: Bakpe pulok?
Adik: Hehe.. *senyum-senyum.. Kena bunga api.. Sakit..
Aku: Padan muka. Lain kali mainlah lagi.

Kejadah marah adik main bunga api plak. Padahal aku pun main sama time tu. haha. Adik aku masuk rumah ambil tisu balut tangan yang kena bunga api... Lepas tu dye keluar balik.. sambung main dengan tangan berbalut tisu. Aik?? Tak tahu maksud serik ke budak ni? Komfius -.-"


Tengah-tengah main bunga api terdengar bunyi letupan kuat. BOOOMMMM!!! Lenguk atas.. tengok-tengok... 

En.Google punye. 
WAAA... CANTIKKKNYAAA.!!!! Disebabkan keterujaan melihat bunga api yang sangat cantik berwarna-warni didepan mata sampai tak sempat nak snap. Hehe.. 

Kepada pembaca-pembaca GBM yang sudi meluangkan masa mendengar celoteh GBM saban hari.. GBM tujukan khas untuk anda semua. Hasil kretiviti GBM yang tak berapa nak kreatif. Hehe.... 


Selamat Hari Raya Aidilfitri. 

p/s: Semoga segala ibadat yang dilakukan sepanjang bulan Madrasah kekal untuk bulan-bulan yang seterusnya. InsyaAllah.. =)

Sekian,

3 comments:

man said...

selamat hari haraya..main x mercun..hehehe.sila lah dtg ke blog sy..http://ajax85.blogspot.com..

GBM said...

Selamat hari raya man. InsyaAllah.. =)

Nurfatin Atikah said...

good idea! :)