Pages

Sunday, 3 February 2013

Persiapan

Hari jumaat yang lalu, tanpa sebarang plan mahupun apa-apa persiapan family aku ke Rantau Panjang. Aku pun confius apakebende nama tempat ni sekejap mak aku sebut Rantau Panjang, sekejap Tanah Kubur. eyh bukan...! Pengkalan Kubur. hehe. Aku jarang dapat peluang jalan jauh-jauh dengan family macam ni. Al-maklomlah, anak perantauan.. asyik terpinggir je di ibukota sana.

Dalam perjalanan menuju ke destinasi ayah aku berhenti di stesen minyak untuk isi minyak sepenuh yang mungkin dan untuk pam angin. Tiba-tiba masa pam angin ayah aku terperasan ada seketui paku melekat pada tayar di sebelah depan bahagian pemandu. Gabra wohh.. Macam-macam kemungkinan boleh jadi. Perjalanan bukan dekat der.. Terengganu ke Kelantan kot.. Paling kurang makan masa 4 jam.  Dah lah hari jumaat.. dekat terengganu kalau nak jumpa kedai tayar yang bukak probabilitinye hanyalah 0.01%. Sepanjang jalan tu banyak je kedai tayar tapi kesemuanya tutup. Aku kemain gabra.. tapi tak tunjuk sangat ah boh. Hilang macho kang. Tunjuk gabra dalam hati jelah yang mampu. "Ya Allah yang Maha Memudahkan akan segala sesuatu yang Engkau kehendaki, permudahkanlah perjalanan kami Ya Allah..Sesungguhnya tiada yang mustahil bagimu Ya Allah.." 100% pengharapan terabdi padaNYA.

30 minit perjalanan ternampak kedai tayar... lagi! Tapi kali ini.......kedai tayar ini beroperasi. Which mean BUKA! Yeayyy.. Alhamdulillah! Alhamdulillah! Alhamdulillah!

Maka proses penghapusan paku yang menyeksakan tayar itupun berlaku.. lalu proses penampalan dijalankan. Alhamdulillah. Segalanya telah dipermudahkanNya. Syukur teramat! 



Ayah: Tadi ada banyak jumpa kedai tayar tapi semua tutup. Nasib baik kedai ni buka.
T.kedai: Sepatutnya hari jumaat kita memang tutup. Tapi hari ni ada kerete yang nak kena settle.



Sungguh.. segala sesuatu yang berlaku itu memang dengan izinNYA. =)


Tujuan mak aku ajak ke sini sebenarnya sebagai persiapan untuk kakak aku.. Dia kan dah nak kawen tak lama lagi. Dengar kata barang-barang kat sini murah.. tapi kalau dah murah rembat banyak-kene tahan di Kastam-cukai 10% derr..

Kalau setakat macam aku ni beli skirt dua ketoi yang berjumlah RM40 ringgit tak kene pun cukai tu. Kastam pandang sebelah mata je.. Ok lepas! Tapi tu kalau barang aku je lah.... kalau dah campur barang-barang kakak aku, mak ayah aku.. Penuh bonet dan seat.. Tu memang wajib kene tahan ah boh dengan Kastam.

Kene tunjuk resit siap. Dan tag bakal dikenekan 10% atas nilai yang tentera di resit. So, korang lepas ni kalau nak borong dekat sini jangan lupa minta resit taw. =))

Sekian,

3 comments:

ZWAN SABRI said...

owhh.. ingatkan terngganu kelantan dekat je.. rupa2nya makan 4 jam jugak ek.. huhu

Yumida Huda said...

tayar tu nak relax..tu dia buat hal..hehe
follow sini..jemput ke blog

Gadis Berkaca Mata said...

Ayah gbm bese bwk 80km je. sbb mak ade dlm kete. naty karang ada yang kene tadah telinga.

Tak tahu kalo yg len bwk laju skit mungkin kurang 3jam dh bleh sampai kot. =))